Clicky

1561_ST7_5186

Kérdések és válaszok esküvői fotózással kapcsolatban

Kérdések és válaszok esküvői fotózással kapcsolatban

Néhány kérdést szeretnénk ebben a cikkben megválaszolni, ami eddig felmerült párjainknál velünk kapcsolatban, illetve úgy általában az esküvői fotózással, és magával az esküvő napjával kapcsolatban.

Hogyan válasszunk esküvői fotóst?

A legtermészetesebb szempont, hogy olyan valakit válasszatok, akinek tetszik a stílusa, tetszenek a fotói! Nézzétek végig a galériákat, de ne csak egy párat a legjobban sikerült képek közül, hanem ha van rá lehetőség, akkor teljes esküvői albumokat, hogy tisztában legyetek azzal, mit várhattok el a leendő fotósotoktól különböző szituációkban!Egy jó fotós nem csak dokumentál, hanem mesél is a képeivel, és érzelmeket közvetít. Ha úgy érzitek megvan a kiválasztott, akkor célszerű egy személyes találkozó alkalmával jobban megismernetek egymást. Fontos szempont az is, hogy legyen meg a szimpátia és egymás felé a bizalom. Hiszen csak akkor tudjátok majd előtte elengedni magatokat a kreatív fotózáson, akkor tudnak az őszinte érzelmek érvényesülni a fotókon. A fotós lefoglalásával nem csak képeket vásároltok, hanem egy ember „adja nektek magát” arra a napra, aki maximálisan rátok hangolódik, és egyéni látásmódján keresztül örökíti meg a nagy napotok pillanatait.

Hol vállaltok esküvői fotózást?

Bárhol az ország területén belül és akár külföldön is. Arra is van lehetőség, ha például csak a kreatív képeket szeretnétek külföldön készíttetni.

Meg lehet nézni teljes esküvői napot átfogó képgalériákat is?

Igen, tudunk nektek mutatni egész napos anyagokat is, kb. 600 – 800 db képpel. Írjatok nyugodtan, és küldünk pár teljes galériát!

Egyedül, vagy párban dolgoztok?

A készülődés (ha egy helyen történik) és a kreatív fotózás alkalmával általában Tomi fotózik, Anikó pedig segít. Igazítja a ruhákat, kellékeket, tartja a fényterelőket. A ceremóniák és a mulatság alkalmával ketten, két külön felszereléssel, eltérő látószögekből fotózunk, hogy minél változatosabb anyagot tudjunk átadni nektek.

Fotózhatnak a vendégek is a nagy napunkon?

Persze. Egyedül a polgári és templomi ceremónia alkalmával kérjük meg a násznépet, hogy lehetőleg a helyükről fotózzanak, ha szeretnének. A házasságkötés alkalmával mi is inkább távolabbról dolgozunk, ha nem szükséges, akkor vakut sem használunk, hogy ne zavarjuk az események menetét.

Milyen felszereléssel dolgoztok?

Legalább 4 db professzionális fényképezőgép vázzal, 6 – 8 db nagy fényerejű objektívvel, vakukkal és számos kiegészítővel dolgozunk. A gépvázaink egyszerre 2 memóriakártyára rögzítik a képeket, így az elkészült fotókról az exponálógomb lenyomásának pillanatában egy biztonsági másolat is készül.

A kreatív fotózás aznapra vagy külön napra tervezzük?

Ezt a kérést egy külön bejegyzésben tárgyaljuk -> IDE KATTINTVA elolvashatod.

Mire figyeljünk a kreatív fotózás alkalmával?

A kreatív fotózásra szoktuk javasolni, hogy a menyasszonyok hozzanak lapos talpú váltás cipőt, főleg akkor, ha sokat kell mászkálni az adott helyszínen. Másik fontos dolog, hogy mindig legyen nálatok legalább egy palack folyadék! Az sem árt, ha jön veletek valaki segíteni, aki hozza a kellékeket, vizet, aki meg tudja fogni ruhátokat, a csokrot, ha éppen nincs rá szükség. Sokszor jól jön, ha van nálatok valamilyen száraz folttisztító. Sajnos a fehér menyasszonyi ruhát nagyon könnyű összekoszolni. Ugyanilyen jó ötlet, ha van kéznél tű és cérna. A fotózás idejére próbáljátok meg elengedni magatokat! Mi mindig azt szoktuk mondani, hogy ilyenkor van egy kis idő, hogy csak egymással foglalkozzatok. Ne agyaljatok a nagy nap eseményein, ne stresszeljetek! Engedjétek el magatokat, szeressétek egymást! Mi is azon leszünk, hogy titeket ellazítsunk. 🙂 A fotózástól nem kell félni, nem fog fájni! 🙂 A tapasztalatunk az, hogy az eddigi párjaink mindig kellemeset csalódtak a fotózások alkalmával (még a kamerától legjobban tartózkodó párosok is).

Mi az az utómunka, mit jelent a képkidolgozás?

Az esküvőtökön készült fotókat először is kiválogatjuk. Több képet csinálunk egy beállításból, látószögből, az utómunka első fázisaként mindegyikből a lehető legjobbat, legkifejezőbbet hagyjuk meg. A tükörreflexes gépek (ahogy a legtöbb hozzáértő használja) egy úgynevezett „digitális negatívot” rögzítenek, amiből a megfelelő szoftverrel tudjuk kialakítani a végleges képet. Az utómunkának valójában ez a művelet teszi ki a nagy részét. A leválogatás után egyenként végigmegyünk ezen a pár száz képen, és mindegyiken beállítjuk a fényerőt, kontrasztot, színeket, javítjuk a bőrhibákat, megvágjuk a fotót, a nem oda illő dolgokat eltávolítjuk. Esetenként egy művészi szűrővel átdolgozzuk a képet, hogy még jobban kiemeljük annak hangulatát, vagy fekete-fehér, barnított változatot készítünk belőle, ha éppen az illik az adott pillanathoz.

Az alábbi képen láthatjátok az utómunka lényegét. Ragadd meg és húzd a középső csúszkát jobbra-balra! A bal oldali kép a nyers fotó, a jobb oldali pedig az utómunkázott.

689_ST7_5237_o 689_ST7_5237

Milyen formában kapjuk meg az esküvői anyagunkat?

Nagy felbontásban egy USB pendriveon kapjátok meg a digitális képeket. Nagyon szeretünk kézzel fogható végeredményt átadni, ezért ezen kívül minden párosunk ajándékba kap egy fotókönyvet (díszbodozban / díszcsomagolásban), amelyet az általuk kiválasztott képekből állítunk össze. Az adathordozó elkeveredhet, feledésbe merülhet a fiók alján, de egy szép fotókönyv, ami egyben szobátok dísze is, mindig a kezetekbe akad, és arra vár, hogy belelapozva újra átéljétek esküvőtök napjának meghitt pillanatait. Papírképeket nem szoktunk kidolgozni, csak ha külön kéritek. Viszont a pendriveon átadott digitális képekből ti is bármikor tudtok papír alapú képet kidolgoztatni.

Hogyan tudunk lefoglalni titeket?

Először is vegyétek fel a kapcsolatot velünk IDE kattintva! Használhatjátok az email címünket, vagy az üzenet küldő űrlapot is. Írjátok meg nekünk a dátumotokat, az esküvőtök helyszínét, valamint pár sort az elképzelésitekről! Mi hamarosan felvesszük veletek a kapcsolatot. Ha szabad az időpont, akkor küldünk nektek egy személyre szabott árajánlatot, ha már foglaltak vagyunk aznapra, akkor esetleg más fotós kollégákat tudunk nektek ajánlani. Ha szeretnétek, akkor beütemezünk egy személyes találkozót, ahol megismerkedünk, átbeszéljük az elképzeléseiteket, valamint mutatunk pár minta fotókönyvet. A személyes találkozó még nem kötelez semmire, nyugodton aludjatok még egyet a dolgokra! Ha szimpatikusak voltunk, és minket szeretnétek, akkor aláírjuk a szerződést, és véglegesítjük a dátumot a naptárunkban.