Clicky

14315638_1245781485453938_1196949491_o-1798x1200

Mire figyeljek az esküvői fotósom kiválasztásánál?

Napjainkban terjedő jelenségre szeretném felhívni a figyelmeteket, valamint arra, hogy milyen módon kerülhetitek el, hogy átverjenek titeket.

Ahogy fejlődik a digitális technika, egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy komolyabbnál komolyabb digitális fényképezőgépeket vásároljanak hobbi felhasználásra. A gépet használva, jobbnál jobb képeket készítve egyre többen érzik azt, hogy maga a fotózás nem is nagy dolog, és a könnyű pénzkereseti lehetőség reményében, hamarosan már saját weboldalt gyártva hirdetik magukat, mint esküvői fotósok. Persze mindezt komolyabb szakmai tapasztalat és technika tudás nélkül. Pont a napokban botlottam bele egy ilyen weboldalba, ahol egy magát fotósnak kikiáltó valaki, más (külföldi) fotósok képeit ellopva, saját weboldalán reklámozta magát, mint esküvői fotóst. Ezzel egyrészt az a probléma, hogy jogtalanul veszi el más munkáját, és így megtéveszti a keresgélő párokat. Ha valaki pont ezekért a képekért dönt mellette, akkor csalódás fogja érni, hiszen a „fotós”-nak fogalma sincs arról, hogy hogyan készítsen olyan képeket, amilyeneket másoktól lopott. Egyszerűen azért, mert soha nem csinált még olyanokat.

Az esküvői fotózás a fotós területek közül a legösszetettebb, legbonyolultabb, és a legnagyobb odafigyelést, szaktudást igényli. Megismételhetetlen pillanatokat örökítünk meg, és sokszor a másodperc tört része alatt kell a változó körülményekhez alkalmazkodni. Ehhez elengedhetetlen a kézben tartott technika (legalább) 100%-os ismerete. Gyakran úgy változtatjuk a gép beállításait, hogy el sem vesszük a szemünk elől, mert különben értékes pillanatokat szalasztanánk el.

A technikai ismeretén kívül rettentő fontos, hogy tisztában legyünk az alapvető kompozíciós és fénytani ismeretekkel. Tehát tudni kell azt, hogy mit milyen irányból, milyen beállítással célszerű fotózni, hogy az a képeken jól is nézzen ki.
Mivel többnyire embereket fotózunk, a fotósnak tudnia kell, miként igazítsa a párt, hogyan irányítsa őket annak érdekében, hogy a készült fotók a lehető legjobban tükrözzék vissza a köztük lévő kapcsolatot. Tudni kell azt is, hogy melyik arctípusnak melyik világítás „áll jól”, azaz például egy kerekebb arctípust a Nap sugarai mely szögből érjenek, hogy az a fotókon ne tűnjön annyira teltnek. Vagy például egy görbe orrot hogyan tudunk nem kihangsúlyozni, pár kiló súlyfelesleget hogyan tudunk csak a pózolással „eltüntetni” és még sorolhatnám…
Az előbb leírtakhoz szorosan kapcsolódik a fotós kommunikációja. Hogyan tudja a párt instruálni, igazítani, hogyan tudja a legelőnyösebb oldalukat megmutatni, és hogyan tudja mindezeken kívül érzelmekkel „feltölteni” a készült fotókat.

Amit látjátok ezek az ismeretek nem jönnek csak úgy azzal a ténnyel, hogy ellopjuk mások képeit. Gyakran hallok olyan történeteket, hogy a megbízott fotós csalódást okozott, kritikán alul teljesített. Sőt olyat is, hogy a fotós bunkó, modortalan volt, lekezelően beszélt a párral. Itt már azon elcsúszik a dolog, hogy ha nem tud a szakember megfelelően kommunikálni a párjával, akkor hogyan is várhatnák el tőle, hogy a készült képeken a páros őszinte érzelmei tükröződjenek vissza?

Ezek a dolgok mind-mind csak rengeteg gyakorlással, tapasztalat szerzéssel, tanulással, önfejlesztéssel érhetőek el. És nem utolsó sorban fontos az is, hogy az ember szeresse azt, amit csinál, ne csak egy újabb „melónak” tekintse.
Számomra a legcsodálatosabb dolog ebben a szakmában, hogy az esküvő napja alatt egy közvetlen, baráti kapcsolat alakul ki köztünk és a párjaink között, amely a legtöbb esetben tartósan meg is marad.
Szeretnék adni nektek néhány tanácsot annak érdekében, hogy a lehető legjobban döntsetek, elkerüljétek ezeket az önjelölt szakembereket és ne érjen csalódás az esküvői fotósotok kiválasztásával kapcsolatban.
Első és talán legfontosabb dolog a keresgélés fázisában, hogy mindig kérjetek teljes esküvői napot átfogó anyagokat! Így átlátjátok, hogy az adott fotós milyen minőséget tud produkálni különböző körülmények között (pl. készülődés alatt, egy fényszegény templomban, verőfényes napsütésben, az éjszaka folyamán, a buli alatt). És ezzel kiszűrhető az innen-onnan lelopkodott képekkel történő önreklám is.

Minden valamire való fotós mögött, aki komolyan műveli a szakmáját, áll valamilyen vállalkozási forma (e.v., kft., bt. … stb.). Hiszen legálisan csak így lehet működni. Aki vállalkozás keretein belül működik (járulékokat, adót fizet), az biztos, hogy komolyan is veszi azt, amit csinál, és van munkája, hiszen valamiből be kell fizetnie az állam felé a költségeket.
Másik lényeges dolog, hogy Magyarországon a fotózás végzettséghez kötött tevékenység. Tehát, aki pénzt szeretne vele keresni és vállalkozást indítani, annak legalább egy 1 éves OKJ-s képzést meg kell csinálnia.
Tehát, ha tetszenek a fotós képei, de bizonytalanok vagytok a személyét illetően, akkor akár a vállalkozásának adatait, és a végzettségét igazoló dokumentumokat is elkérhetitek.

Javaslom csak olyan fotóst bízzatok meg, aki szerződést is köt veletek! Ez megint csak egy biztosíték mindkét fél részére.
És persze a szerződés kötés előtt elengedhetetlen a személyes találkozó, hogy szemtől szemben is találkozzatok azzal az emberrel, akire rá szeretnétek bízni életetek egyik legszebb napjának megörökítését. Ha a találkozó csak megerősít benneteket, és megvan a kölcsönös szimpátia, akkor ne habozzatok, jó döntést hoztatok! 🙂

Anikó és Tomi – a megbízható esküvői fotósok 🙂